Het afgelopen weekend waren we te gast bij de DEC, die het 5de Autocross Masters weekend van het seizoen organiseerde in Wijhe. Voor ons lekker dichtbij, dus er waren ook diverse Taco rijders die hun auto hadden meegenomen.

Door Yolentha Roetert

Manches zaterdag

Zaterdag werd er rond 9 uur gestart met de eerste manches. De spits werd afgebeten door klasse 3, waar Herwin Bonhof een paar pirouettes liet zien, omdat het de hele nacht geregend had en de baan behoorlijk glad was. Hij eindigde op een 7de plek.
Ook onze minder ervaren jeugdklasse rijders Niek Zweers, Lars de Kruijf en Tom Hoegen hadden last van de gladheid en maar haalden toch een nette 5de , 5de en 7de plek; dat Mike Uenk na een aantal jaren in deze klasse al net wat meer ervaring heeft, liet hij zien met een mooie derde plek.

In klasse 8 strijdt Wesley Welgraven nog volop voor een plek in de top 3 van de kampioenschap; dat hiervoor op het scherpst van de snede wordt gereden, en strak op het stoplicht wordt gestart, liet Wesley ons weer zien. Hij eindigde de eerste manche op een tweede plek.

In klasse 10 gaat het er allemaal net iets gemoedelijker aan toe, maar ook hier worden er geen punten cadeau gegeven. Marco Uenk reed op hele goede derde plaats, maar raakte de wal en werd gelanceerd met een hele nare klapper met veel schade aan de auto tot gevolg. Tobias Schulze werd in de andere manche 6de

Bij de juniorbuggys (klasse 6) hebben we bij de AM dit jaar 2 enthousiaste deelnemers; Aniek Ripperda die al een aantal jaren aan autocross doet, en Mark de Bone, die dit jaar voor het eerste deelneemt aan de autocross. Dat Aniek al net wat meer ervaring heeft was goed te zien dit weekend met in de eerste manche en vierde plek; Mark zat wat verder in de achterhoede maar zien we dit seizoen elke wedstrijd meer ervaring en durf opdoen.

In klasse 2 doet Frank van Veen goede zaken; hij reed op een mooie 4de plek, echter hij werd omgedrukt waardoor hij als 6de eindigde. Herwin Bonhof had weer pech; vanaf een 8e plek ging er voor hem een overdwars die hij niet meer kon ontwijken en die hierdoor een koprol maakte, hij werd hierdoor wel 7. John Koerhuis werd 5de in deze eerste manche.

In klasse 7 deed Wesley zijn uiterste best om vanaf de achterste rij een mooie klassering neer te zetten, maar meer dan plek 7 zat er deze eerste manche helaas niet in. Ook Tobias had het niet gemakkelijk vanaf de derde rij in klasse 10 en werd 8ste, Dinant Ripperda moest de race staken omdat de remmen niet meer werkten.

In de tweede manches was de baan gelukkig aardig opgedroogd en waren er weer nieuwe kansen voor onze Taco rijders. Herwin werd wederom 7, in zowel klasse 2 als 3. Frank van Veen behaalde een nette 3de plek in klasse 2, John werd 9de.
Mike won de tweede manche! Niek, Lars en Tom werden 2, 6 en 8.

Wesley behaalde een 3de en 1ste plek, Tobias werd 8 en 4.

Dinant reed in klasse 9 op plek 5 net achter Tobias maar verloor al snel snelheid en werd 8ste; zijn conclusie was dat zijn conditie niet meer voldoende was om het in zo’n wedstrijd vol te houden en dat het tijd is om het stokje door te geven. Als zoon Louis volgend jaar zijn rijbewijs heeft, zal hij het stuur van deze auto met dubbele motorfietsmotor overnemen.

Aniek en Mark sloten deze tweede manche af met een 4de en 8ste plek.

Finales zaterdag

Toen was het tijd voor de finales; hierbij bepaalt de snelste ronde van de dag de startpositie. Voor Taco waren er tweede “pole-positions”; zowel Mike als Wesley hadden in hun klasse (4 resp. 7) de snelste tijd neergezet. Mike had een goede start samen met Gijs Kovac; deze kwam echter net iets beter door de eerste bocht; hierna volgt een mooi gevecht, echter in de een na laatste ronde viel Mike stil. Niek, Tom en Lars werden 12, 13 en 14.

Wesley kwam klasse 7 van de pole maar werd in de eerste bocht al ingehaald door van der Geeten; Wesley sluit aan maar valt door een toucher even stil; hierdoor moet hij op plek 7 weer aansluiten. Door een mooie inhaalrace en twee flinke klappers van medecoureurs weet hij nog weer naar plek 4 te rijden. In klasse 8 die eerder al verreden was, werd hij in een mooie wedstrijd 3de.

In klasse 1 reed Kaylee een relatief rustige finale in het middenveld; ze gingen echter met 6 rijders de laatste keer de chicane in; iedereen probeerde binnendoor te steken maar Kaylee besloot de buitenlijn te pakken en ging vol gas buitenom door het mulle, waarbij het haar lukte om (op 1 na), dit hele groepje te passeren en als 6de te finishen.

Tobias eindigt na chaotische eerst bocht, waarbij 5 van de favorieten op de bult en in de greppels belandden op een mooie 5de plek in klasse 10. In klasse 9 wist een 6deplek te bemachtigen.

Aniek maakte een pirouette in de eerste bocht, waardoor ze vast kwam te staan in de greppel. Mark werd na een nette race 6de.

Manches zondag

Na een wolkbreuk zaterdagavond laat, stond er zondagochtend eerst een hele laag water op de baan. Geen ideale omstandigheden, maar gelukkig was het wel droog en maakte de zon de temperatuur erg aangenaam.

De jarige Kaylee had een mooie kopstart in klasse 1, echter zij verloor diverse plekken op de erg gladde baan. Ook de jeugd had het zwaar op de gladde baan met een 3de plek voor Mike, Lars 5, Tom 6 en Niek 7. Leuk om te zien hoe enthousiast deze jongens zijn, hoe goed ze het met elkaar kunnen vinden op het rennerskwartier maar hoe mooi ze de strijd met elkaar aangaan op de baan!

Wesley wist vanaf de derde rij naar een knappe 2e plek te behalen in klasse 8. In klasse 7 werd hij derde na een spannende strijd met onder andere Danny Lauf. Paul Groters had zijn auto ook weer klaar en besloot zaterdagavond toch naar Wijhe toe te komen om op zondag nog mee te kunnen rijden; hij werd in zijn eerste serie 5de.

Frank v Veen ging goed verder met het sprokkelen van puntjes met een mooie 6de plek; Herwin kon dit net niet bij houden en eindigde als 8ste in klasse 2. John Koerhuis werd 4 in de andere serie. In klasse 3 had Herwin vanochtend weer een 7de plek gehaald (5x 7de in de 6 door hem gereden manches!)

Tobias mocht vandaag 2 keer vanaf de eerste rij starten; in klasse 9 werd hij ondanks een kapotte fusee toch nog als derde te eindigen, in klasse 10 ging het nog beter en ging hij na een mooie inhaalactie op Huub Jansen naar de tweede plek. Mark werd 7 en Aniek 8 in klasse 6.

Halve finales zondag

De baan is inmiddels opgedroogd en op sommige stukken al bikkelhard. Herwin was in de halve finale van klasse 3langdurig met Robin Ringeling in gevecht om de 8ste plek en wist deze net te behalen, wat hem wederom een finaleplaats opleverde. In klasse 2 wisten zowel Herwin als John de finale net niet te halen, iets wat Frank van Veen wel lukte.

In klasse 4 wist Mike bij de eerste bocht meteen de tweede plek te pakken achter Konings. Achter hem zat echter Lars van Kuringe die tot het eind toe geprobeerd heeft hem deze plek af te nemen, wat echter niet lukte. Hierachter werd Niek 6de.
In de andere halve finale reed Tom lange tijd op plek 6 met Lars achter zit op plek 7. Het lukte Tom echter niet deze plek vast te houden en hij zakte een paar plekjes naar achteren.

In de tweede halve finale van klasse 1 bleef Kaylee precies achter het stuivertje wisselende vijftal aan de kop van de wedstrijd; in de laatste ronde kostte een foutje in de chicane haar echter een plek waardoor ze als 7de naar de finale mocht.

In klasse 8 hebben vd Geeten en Wesley kopstart, echter Jeremy Hop komt keihard buitenom in de eerst bocht en rijdt al snel wat weg van vd Geeten gevolgd door Wesley op plek 3. Dit wordt ook de klassering voor de finale. In klasse 7 valt hij door een kapotte bougiekabel uit vanaf een tweede plek, gelukkig had hij hiermee nog wel een 8ste plek en dus een plek in de finale. Paul mocht als 7de door naar de finale.

In klasse 10 reed Tobias vanaf de start op plek 5, achter Moos Kroon; na een hele wedstrijd van aandringen, wist hij uiteindelijk in de laatste ronde Moos voorbij te gaan. In klasse 9 was het nog spannender; hij wist als derde de eerst bocht uit te komen maar werd al snel ingehaald door Maarten de Weerd; van de Ven drong ook nog aan maar hij wist wel als 4de naar de finale te gaan.

Aniek en Mark hadden sowieso al een finaleplaats omdat er minder dan 16 deelnemers waren in deze klasse 6, maar zij moesten nog wel rijden voor hun startpositie in de finale. Na een herstart, waarbij Team Ripperda nog even een lekke band wisselt op de voorstart, lukt het Aniek om als 5de naar de finale te gaan, Mark werd 9de.

Finales zondag

Na de halve finales werd er na een flink baanonderhoud doorgegaan met de finales. De spits werd afgebeten met klasse 3 waar voorin gevochten wordt door Cyriel Poen, Rob Tuijtelaars, Tom Heijlen, van de Vosselberg en Zwiep. Herwin kan dit geweld voorin niet volgen met zijn Opel, en eindigt als 12de.

In klasse 4 gaat Konings overdwars in de eerste bocht waardoor Jarno vd Krol net voor Mike Uenk weet te komen. Gerrits en Kovac dringen aan bij Mike en ook van Kuringe sluit aan bij de kopgroep.

De groep hierachter wordt aangevoerd door Niek, Tom en Lars. De Koning is bezig aan een inhaalrace en als hij bij deze groep komt maakt Niek en foutje en valt een aantal plaatsen terug. Kovac weet Gerrits in te halen en dringt erg aan bij Mike, wat uiteindelijk tot een fotofinish voor plek 2 leidt. Helaas wint Kovac deze en wordt Mike 3. Tom 7, Lars 9, Niek 13.

In klasse 1 weet Kaylee op een 10de plek de hele wedstrijd de deur dicht te houden voor de 4 die achter haar aandringen. Dit gaat goed totdat ze in de laatste bocht toch gepasseerd wordt.

In klasse 8 heeft Wesley een moeizame start maar weet weer naar voren te rijden naar plek 5. Huisman dringt rondenlang aan, maar hij weet deze wel achter zich te houden. In klasse 7 rijdt hij in een inhaalrace vanaf de vijfde startrij helemaal door naar plek 7. Helaas besluiten de mannen in de kop van de wedstrijd dat zij zelf de supercup willen rijden waardoor Wesley zich in klasse 7, waar hij 1 staat in het klassement voor Master der Masters, helaas niet kwalificeert. Gelukkig was zijn 5e plek in klasse 8 wel voldoende voor een startplek in deze gewilde eindfinale.

Paul eindigde deze eerste crossdag na jaren zonder punten van de zaterdagmanches toch nog op een 13de plek in klasse 7.
In klasse 10 weet Tobias het na een rondenlange strijd met Snijder niet verder te schoppen dan een 9e plek. In klasse 9 weet hij na een toucher in de eerste bocht, waarbij hij als laatste de bocht uitkwam, bij de herstart vanaf de laatste rij, door te klimmen naar plek 6. Hierdoor mag ook hij deelnemen aan deze supercup.

In klasse 2 kan Frank met zijn Opel alle Toyota’s niet de baas blijven, maar hij eindigt wel op een nette 7de plek. Wat ook hem een plek in de supercup oplevert!

Supercup zondag

Drie Taco deelnemers in de supercup! Dat is al even geleden! Frank mag als toerwagen vrij ver vooraan starten. Tobias en Wesley staan naast elkaar als voorste sprinters. Tobias heeft een berestart met een Wheelie, waardoor Wesley net iets gunstiger uitkomt in de chicane en hem voorgaat. Samen zetten ze de achtervolging in op Ive de Visscher. Waar Tobias iets minder ervaring heeft met superfinales, heeft hij net wat meer moeite om al het langzamere verkeer in te halen en komt Eric Pijenenburg jr hem voorbij. De Visscher en Wesley rijden snel weg bij de rest van het veld maar worden gevolgd door de pijnsnelle Pijnenburg en Tobias. Pijnenburg weet ook Wesley in te halen en Tobias wordt ingehaald door Mervin Klaassen. Wanneer Klaassen stilvalt en de rest van de sprinters nog een flink gat te overbruggen hebben, lijkt het een 3-4-tje te worden voor Taco. Echter, de koppeling van Tobias gaat kapot en hij moet met nog 5 ronden te gaan de auto aan de kant zetten. Wesley weet zijn plek vast te houden en eindigt als 3de! Ook Frank weet deze Supercup ook uit te rijden en behaalt hiermee een 12de plek!