Door Sam van Middendorp

Minstens 30 graden, een harde, stoffige kleibaan en een grote delegatie TACO-rijders in Ledde (Duitsland) dit weekend. Anders dan we gewend zijn wordt er op zondag drie keer om punten gereden, waarna per klasse de vijf besten het tegen elkaar opnemen in een zogenoemde ‘Endlauf’. Dit is een soort mini-superfinale; een voor de standaardklasses, een voor de toerwagenklasses en een voor alle sprinters. Het wordt een lange dag, onze oosterburen blijken voor elke koprol de rode vlag te zwaaien en halverwege de middag wordt de wedstrijd een uur gestaakt omdat er een tractor op de kop in de greppel ligt. Weer eens iets anders, maar het is het wachten op de spectaculaire Endlaufs uiteindelijk meer dan waard.

Alle klasses zijn goed gevuld, vaak met twee volle series. Zo ook de Jeugdklasse, die dan ook nog is opgesplitst in verschillende leeftijden en soorten auto’s. Zij rijden vandaag drie keer, zonder Endlauf. Helaas, want Louis Ripperda zou zich ervoor geplaatst hebben, ondanks dat hij de dag begon met pech. Hij valt in de eerste serie uit. In de tweede serie mag hij het opnemen tegen zijn zus Aniek. Louis bemachtigt de derde plaats, Aniek rijdt vlak daarachter op de vierde. Ze probeert hem links en rechts in te halen, maar is ook terughoudend. De baan is verraderlijk glad en heeft veel krappe bochten, de TACO-coureurs zijn voorzichtig met elkaar. Op de finishlijn komt ze dan toch bijna naast haar broer, maar het is net niet genoeg. ‘Ik had nog één rondje nodig,’ zegt ze later lachend. In de derde serie rijden beide Ripperda’s de eerste ronde op kop. Louis houdt dat in zijn serie de hele wedstrijd vol, en rijdt onder gejuich vanaf de tribunes naar zijn eerste overwinning. Aniek heeft in haar wedstrijd al net zo’n vliegende start, maar er volgt een herstart vanwege een koprol in de eerste bocht. Gebrand om bij deze herstart weer de kopstart te pakken, schakelt Aniek mis op het rechte stuk. Uiteindelijk finisht ze als vierde. Hartstikke goed, maar het rondje op kop smaakte te goed om daarmee tevreden te zijn. In het eindklassement van vandaag eindigt Louis als vijfde, en Aniek als tiende.

In klasse 8 staan Wilton Wichers Schreur, Daniël de Bone, Gert-Jan de Weerd en Ivo van Werven aan de start. Paul Groters moest op zaterdag helaas al afhaken met een kapotte versnellingsbak. De winnaar van de Europokal in Terwolde, Gert-Jan de Weerd, plaatst zich met een tweede, derde en vijfde plaats voor de Endlauf. Ivo haalt, met een vierde, zevende en achtste plek helaas de Endlauf niet. Wilton door pech in deze klasse ook niet, en ook Daniël heeft het zwaar in klasse 8. Het is wel een genot om naar deze twee geboren vrienden te kijken, die voor het eerst sinds de Jeugdklasse weer samen op de baan rijden. Gelukkig hebben ze hun kansen gespreid en komen ze beide ook uit in klasse 9.

In klasse 9 daarnaast ook Dinant Ripperda in zijn nieuwe auto en Tobias Schulze. In de eerste serie rijdt Dinant vanaf de start aan kop. Wilton moet vanaf de achterste startrij komen, maar passeert het hele veld en met een mooie inhaalactie ook Dinant. In de laatste bocht voor de finish maakt een achterblijver echter een pirouette, Wilton moet op de rem en kan hem maar net ontwijken. Dinant steekt binnendoor en gaat er dan toch met de overwinning vandoor. In dezelfde klasse wint Daniël de Bone alle drie zijn wedstrijden, met overmacht. Slechts een keer wordt hij vandaag gepasseerd. En wel door Wilton, maar die valt daarna stil en moet vervolgens weer van achter naar voren rijden.

In de Endlauf van de standaardklasse valt voor de neutrale toeschouwer weinig te beleven, maar bij de Toerwagens vervolgens des te meer. Sander de Haan rijdt een beresterke wedstrijd, met vele mooie acties, en eindigt op een tweede plek die met volle inzet veiliggesteld moest worden.

Aan het eind van de dag plaatsen Dinant, Wilton en Daniël zich voor de Endlauf in klasse 9, maar omdat Dinant zich afmeldt (‘moe’) mag Tobias ook rijden. In klasse 8 heeft Gert-Jan de Weerd zich geplaatst, dus de halve baan is gevuld met TACO-rijders. Tussen al dit sprintergeweld ook goede bekende Wesley Welgraven op de baan, die zich vandaag met zijn kever tussen de sprinters heel knap plaatste voor de Endlauf. Een klein voordeel voor Gert-Jan ten opzichte van de andere rijders, omdat zij zich allen plaatsten via klasse 9 mag hij vertrekken met enkele meters voorsprong. Die levert hij geen seconde in. Gert-Jan drift harder door de bochten dan ieder ander en hij passeert vrijwel alle Duitse concurrenten. Het TACO-publiek is er – met veel volume – van overtuigd dat hij ook de man op kop kan hebben, maar daar duurt de wedstrijd net te kort voor. Een mooie tweede plek dus! Meteen daarachter finishen Daniël en Wilton meer dan tevreden op plek drie en vier. Welgraven weet Tobias, die alleen nog een eerste versnelling heeft, achter zich te houden en zij finishen als zesde en zevende. Op deze snikhete zondag álle TACO-rijders blij dus, misschien wel een unicum in de TACO-geschiedenis.

IMG_20140721_113413_639

IMG_20140721_124859_639