Afgelopen weekend zijn we met een klein Taco-clubje afgereisd naar Landen, Belgie, waar de Crazy Croeze Club het vierde Autocross Masters weekend organiseerde. Benieuwd of dit ook in het water is gevallen of dat we toch hebben kunnen rijden? 

Vrijdag was het droog, kurkdroog, en konden wij om 13uur zonder problemen het terrein op. Appjes, foto’s en filmpjes werden naar Nederland gestuurd en zo besloten meerdere mensen toch die kant op te komen. Helaas begon het om 16uur echter te regenen en op de klei, zoals wij dat in Terwolde ook kennen, was het meteen spiegelglad waardoor iedereen meteen het terrein opgesleept moest worden.

Zaterdagochtend was het nat maar de baan lag er perfect bij. Een technisch uitdagende lange baan met hoogteverschil van maar liefst 30 meter breed. Er werd besloten om met de sprinters te beginnen zodat deze de baan wat “los” konden rijden voor de toerwagens. Er werd gestart met klasse 10 waar Moos Kroon meteen de leiding pakte, gevolgd door Tobias Schulze, die Rene van der Coelen achter zich wist te houden.
Hierna kwamen de kevers met voor Taco Quinto Zanetti aan de start, gevolgd door klasse 2, waarin Herwin Bonhof door een kapotte bril rustig zijn wedstrijd heeft moeten uitrijden en Claudio Zanetti een 5e plaats behaalde.
Bij de juniorbuggy’s ging Louis Ripperda na een goede start vanaf de eerste bocht aan de leiding en gaf dit ook niet meer weg. De andere taco-jeugdrijders deden het ook goed; in klasse 4 werd Mike Uenk 3 en Danique van Uden 8.
In klasse 1 had Nick Pelgrom na een rode vlag bij de volledige herstart kopstart maar helaas moest hij na enkele ronden de auto stil zetten in verband met een lekke band. Rick van Uden werd in deze zelfde finale 4de op een steeds slechter wordende baan.

Helaas was het gaan regenen en bleef het regenen en er werd besloten een pauze in te lassen nadat iedereen 1 keer had gereden. Om 15uur bleef het regenen en de voorspellingen waren dat er nog meer water was; tijdens een rijdersbriefing werd unaniem besloten de wedstrijden voor vandaag te beeindigen, de snelst gemeten rondetijd als “klassering” mee te nemen en geen prijzengeld uit te rijken.
Helaas pakte dit niet positief uit voor zowel Tobias Schulze als Louis Ripperda; tijdens de eerste wedstrijd van klasse 10 bleek de tijdsregistratie niet “gewerkt” te hebben waardoor de rondetijden van de manche van klasse 9 werden meegenomen waar Tobias op een slechtere baan 5de was geworden. Maar nog veel meer pech was er voor Louis die de hele wedstrijd vooraan gereden had; blijkbaar had de achter hem rijdende Ischa van de Vosselberg een snellere rondetijd neergezet waardoor deze de punten kreeg voor de eerste plek.

Maar onze Taco jongens hadden er zin in, op of naast de baan, en gingen al vroeg naar de tent waar DJ Bertje draaide. Toen het zonnetje aan het begin van de avond begon te schijnen, werden de tafels naar buiten getild en zaten ze met de voeten in de modder luidkeels mee te zingen met de muziek uit de tent. Het bleef gezellig in en om de tent, rond 8uur was de bekeruitreiking (die eigenlijk nergens op sloeg ;-)) maar daarna werd het al snel stil in het taco-kamp…

Zondagochtend was de lucht gelukkig blauw en scheen het zonnetje. We werden al vroeg gewekt door het materiaal dat het rennerskwartier en de baan moest (p)repareren maar we waren allemaal toch wel uitgeslapen… En we hadden er weer zin in!
De spits vandaag werd afgebeten door klasse 1. Hierin deden Rick van Uden en Nick Pelgrom voor Taco mee, Nick reed vandaag eigenlijk alle wedstrijden in de top-5, Rick reed in het middenveld en werd uiteindelijk 11.
In klasse 2 hadden we Herwin Bonhof (Bonhofski), die deze klasse gebruikte om een beetje te testen en door het missen van een van de voorrondes uiteindelijk in de finale vanaf de achterste rij een 7de plek wist te behalen. Zijn pijlen had hij echter gericht op klasse 3, waar hij een mooie 5e plek wist te behalen! Hierdoor wist hij zich, net als Nick overigens, te kwalificeren voor de superfinale die onze helden allebei uit wisten te rijden: Nick als 6de, Herwin als 9de. Groot feest!
In klasse 4, de Juniorklasse, was Taco ook goed vertegenwoordigd. Mike Uenk deed goede zaken met een derde plek waar hij echt voor heeft moeten vechten. Danique van Uden werd 10. Bij de kevers finishte Quinto Zanetti als achtste. Zijn broertje Claudio wist in klasse 2 de finale helaas niet te bereiken.

Bij de Juniorbuggy’s leek Louis Ripperda zaterdag een goed weekend te krijgen met de eerder beschreven overwinning, maar het pechvogeltje die zijn eerste plek van zaterdag had “afgenomen” bleek ook zondag om hem heenvliegen: in de kwartfinale werd hij nog wel 2, maar tijdens de halve finale knapte de ketting tijdens de start en in de finale brak zijn wiel af in een gat.
Bij de motorfietsen en sprint 1600 helaas geen Taco dit weekend. Dus moest Tobias onze eer hoog houden bij de sprinters. Zaterdag zat hij Kroon al op de hielen en zondag moest het er dan van komen. De kwartfinale van de superklasse wist hij te winnen maar in de halve finales kon hij Kroon net niet meer voorbij komen. In de finale van klasse 9 moest hij Kroon en van der Coelen voorlaten in de eerste bocht en was de baan te slecht om in te halen met een derde plek tot gevolg. In klasse 10 reed hij op de eerste plek maar een vreemd geluid liet hem de motor uitzetten. Gelukkig bleek alleen een uitlaatbuis afgescheurd. Ondanks snelle hulp van Hutten lukte het helaas niet om deze weer gelast te krijgen voor de start van de superfinale.

’s Avonds weer een gezellig feestje gehad met een boel bekers die we weer mee mochten nemen. Maandagochtend was iedereen nog niet echt fit maar na eerst de boel rustig te hebben ingepakt in het zonnetje, zijn we (zonder hulp van trekkers) ouderwets in colonne met 7 campers vertrokken richting Apeldoorn voor een gezamenlijke lunch, waar we wel heel vreemd werden aangekeken met alle klei aan onze broeken en schoenen (en in de gang en het toilet ;-)).
Crazy Croeze, bedankt voor dit mooie weekend! Ondanks het slechte weer wat altijd de grootste vijand is van zo’n weekend, hebben wij het super naar onze zin gehad en doordat jullie goed voorbereid waren en gewoon doorgingen, zijn er zondag toch nog mooie wedstrijden verreden!
Autocross Masters, tot Wijhe! Hopelijk hebben we dan meer Taco deelnemers.

NB. Dit verslag is niet geschreven en geplaatst door Sam in verband met haar vakantie, excuses voor eventuele fouten…