Het NK-seizoen 2017 werd nogal bruut beëindigd door slecht weer, maar het Masters Kampioenschap was gelukkig een zonnig laatste weekend in Wijhe gegund. Dat mocht ook wel, na de barre omstandigheden in Landen… en omdat het in veel klassen nog spannend was, konden we volop genieten van een prachtig autocrossweekend.

Wat zijn we weer verregend dit seizoen, maar deze keer was het andersom: de regen viel van te voren, het weekend zelf was zonnig en droog. Mistig ook, waardoor de wedstrijden later dan gepland konden starten. Op zaterdag had dit tot gevolg dat de finales – m.u.v. die van de Juniorbuggy’s – niet meer veilig konden worden verreden, net als de Cuplaufs. Jammer, al was het maar omdat Louis zich had geplaatst voor de finale van Klasse 4, en Nick voor de Cuplauf van klasse 1, 2 en 3.

In de finale van de Juniorbuggy’s stond Aniek aan de start. De ogen waren echter vooral gericht op Ricardo Otto, die vandaag belangrijke punten kon binnenslepen om de eerste winnaar van de Dutch Juniorbuggy Cup te worden. Hij slaagde daar echter niet in, maar maakte er wel een spectaculaire wedstrijd van. Vlak achter de felle titelstrijd reed Aniek naar een prima zevende plek.

Als het dan echt donker is geworden gaat de Nachtcross van start. Deze heeft een TACO-winnaar! Ferry Kats, die zich heel serieus had voorbereid op deze wedstrijd, rijdt de meeste ronden en mag plaatsnemen op het hoogste podium.

Op zondag vallen de beslissingen voor het kampioenschap. Geen TACO-rijders als kanshebbers, tenzij je Richard Uenk stiekem meerekent. Hij moet dit weekend echter – met pijn in zijn hart – zijn meerdere erkennen in concurrent Kevin van de Sompele, die er met de titel vandoor gaat. Nick Pelgrom, die met zijn jonge gezin naar alle wedstrijden afreisde dit seizoen, heeft te veel technische problemen gehad om het de andere heren in Klasse 1 lastig te maken. Ook vandaag valt hij in de finale helaas uit met een kapotte versnellingsbak. Rick van Uden rijdt de finale ook maar wordt gediskwalificeerd. Marcel van Toorn en Daphne van Bussel zijn dit weekend wel present, maar redden het niet tot de finale.

In klasse 2 heeft Frank van Veen een vliegende start: hij wint de kwalificatie. Ook in de halve finale zit hij er goed bij, met een derde plaats als resultaat. Een mooie uitgangspositie voor de finale, maar daarin komt hij helaas wat ongelukkig met een andere auto in aanraking. Hij moet dan van helemaal achteraan weer naar voren zien te komen, waartoe hij een dappere poging doet. Later blijkt echter dat hij is gediskwalificeerd. Verder hebben we nog Gerald Nooteboom als troef in deze finale, maar die eindigt net buiten de top 10.

Klasse 3: 3 TACO-rijders in de finale! Herwin Bonhof, Ferry Kats, Gerald Nooteboom. Bonhof heeft zijn zinnen gezet op zijn eerste top-10 klassering in het kampioenschap. Hij heeft er zelfs de halve finale in klasse 2 vroegtijdig voor verlaten. “Alles of niets”, zegt ie. Hij moet en zal “van die eeuwige elfde plek” af komen. Zelfs als dat betekent dat hij in trouwpak naar de prijsuitreiking moet. Hij moet het in de finale echter doen met plek 13, dus het is nog even spannend of dat voldoende is. Een held is hij sowieso wel, voor zijn driejarige zoon die de hele finale lang als een dolle “Papa, papa, papaaa!” roept en met zijn koppie net boven het hek uit komt. De beste TACO-rijder in deze klasse is Ferry Kats, die na de overwinning van zaterdagavond nu naar een prima zesde plek rijdt. Gerald Nooteboom valt uit.

Mike Uenk en Aniek Ripperda staan aan de start van de finale van Klasse 4. Danique van Uden heeft zich helaas niet weten te plaatsen. Hoewel Aniek en Mike geen kans maken op het kampioenschap, speelt Aniek wel een beslissende rol bij de verdeling daarvan. Ze houdt koploper in het klassement Dylan Gerrits de hele wedstrijd achter zich, waardoor hij niet de kans krijgt de benodigde punten binnen te halen. Daarmee gaat het kampioenschap aan zijn neus voorbij. Aniek, uitstekende verdediger, wint daarmee de zevende plek. Broertje Louis schuift vlak erna nog wat plekjes op ten opzichte van zaterdag, hij rijdt vanaf de eerste startrij naar een mooie vierde plaats in de finale van Klasse 6.

Tobias Schulze plaatst zich weliswaar voor de finale, maar blijkt technische problemen te hebben. Hij verschijnt dus helaas niet aan de start.

Beste voor het laatst bewaard: dit was het weekend van Wesley Welgraven! In klasse 7 is alleen kampioen Danny Lauf is hem te snel af dit weekend, verder slaagt hij er steeds in het hele veld achter zich te laten of te passeren. De eerste bocht in de finale is ook weer een hele mooie, de tweede plek die het oplevert is dik verdiend. Bovendien de eerste Superfinale startplek bemachtigd!

Maar eerst nog de finale van Klasse 8. Daarin strandt hij in de eerste ronde met een concullega. Het ging zo snel dat hij eigenlijk niet echt weet wat er gebeurde. Achteraf misschien een zegen: later zou blijken dat hij zijn laatste restje energie hard nodig had voor de Superfinale.

Daarin verscheen Kevin Uenk al aan de start met een auto vol ballonnen. Moos Kroon, concurrent voor de titel ‘Master der Masters’, staat ook op de baan maar neemt deel via klasse 10 en vormt daarom geen gevaar meer voor Uenk. Een paar ronden lijkt het erop dat Uenk de titel in stijl gaat binnenhalen. Hij passeert alle Toerwagens, Kevers én Wesley, die vlak daarvoor de kop had gepakt. Achter hen rukt Gilles de Pauw in rap tempo op. Hij gaat eerst Wesley voorbij, en niet veel later ook Uenk. Ze hebben niet veel tijd om hiervan bij te komen, want daar is al Danny Lauf. Ook hij komt langszij, bij Uenk zelfs vol gas buitenom. Het gat tussen Wesley, Kroon en Hoogeboom lijkt redelijk comfortabel, hij is veilig op plek 4. Totdat het wiel van Uenk afbreekt en Wesley doorschuift naar drie. Drie!

De spanning zit nu nog in de eerste en tweede plek. Het gaat tussen De Pauw en Lauf, de twee kersverse kampioenen, de allersnelsten op deze baan in Wijhe. Is er ook maar iemand die De Pauw kan passeren in een Superfinale? Het antwoord is ja: een briljant rijdende Danny Lauf verslaat hem op de finishlijn. Het verschil is 0,1 seconde. Een fantastische overwinning voor Lauf, maar minstens net zo blij zijn Kevin Uenk en Wesley. Samen vieren ze een feestje op de baan. Het TACO-publiek staat op de hekken.

Is dat nou een blikje bier dat onze coureur al feestvierend op de baan uit zijn auto pakt? Had hij een biertje mee onderweg? Ja, blijkt achteraf, goed gezien. Die had dhr. Schulze met ducttape achter de stoel geplakt. Mag ie voortaan vaker doen, brengt geluk!