Door Sam van Middendorp

De vierde Europokalwedstrijd van het seizoen 2013 wordt verreden op een harde zandbaan in Hoogkerk, pal naast de stad Groningen. TACO is er goed vertegenwoordigd: van de ruim 550 deelnemers zijn er ongeveer 20 uit Terwolde en omstreken afkomstig. Sommige van hen kunnen nog kampioen in hun klasse worden.

Op zaterdagochtend wordt om 9 uur gestart met de tijdtrainingen. Zoals we inmiddels van hem gewend zijn, zet Sander Borgonje de snelste tijd neer in klasse 3. Zijn grote concurrent en tevens TACO-collega Robbert Beelen heeft wat technische problemen tijdens de tijdtraining, dus hij zal het hele weekend vanuit het achterveld naar voren moeten rijden. In klasse 1 klokt Nick Pelgrom de snelste trainingstijd. Andere TACO-rijders die goede zaken doen zijn onder andere Daniël de Bone en Tobias Schulze met beide een 3e trainingstijd (in klasse 9 en 10).

Vanaf de halve finales gaat er veel mis bij de meeste TACO-rijders. Zowel Bert Bijsterbosch als Gert-Jan de Weerd stranden in de eerste bocht van hun wedstrijd. Maureen Ripperda komt in de jeugdklasse zelfs niet van haar startpositie af. Daniël de Bone rijdt in de finale van klasse 9 op een vierde plek, maar hij valt vlak voor de finish uit met een kapot stekkertje van de dynamo. Gelukkig is er ook goed nieuws: Sander Borgonje wint, zoals wel vaker, alles wat er te winnen valt: hij schrijft de kwalificatie, de halve finale en de finale in klasse 3 op zijn naam. Concurrent Robbert Beelen heeft vandaag een pechdag en eindigt zijn dag met een koprol.

In de finale van klasse 1 staan maar liefst 4 TACO-rijders aan de start. Nick Pelgrom (die de halve finale won) start vanaf de eerste rij. Wilton Wichers Schreur, Alwin Bijsterbosch en Kaylee van Middendorp starten op de rijen achter hem. Na enkele ronden vliegt Nick Pelgrom tijdens een inhaalactie buitenom ongenadig hard over de kop. Hij stapt gelukkig heelhuids uit zijn auto, maar de MR2 is er heel slecht aan toe. Vanaf de herstart zet Alwin Bijsterbosch alle inhaalacties waar hij druk mee was nog even voort, waardoor hij finisht op een mooie vierde plaats. Dit is, zeker gezien de matige 22e trainingstijd, een knappe prestatie. Wilton Wichers Schreur moet ondertussen rustig aan doen, omdat zijn MR2 te warm dreigt te worden. Hij pakt nog net de tiende prijs, voor Kaylee van Middendorp die – met een haastig ingebouwde, vervangende (standaard)versnellingsbak – als elfde eindigt.

Zondag

Zondag is een belangrijke dag voor veel rijders, omdat er punten voor het kampioenschap gewonnen kunnen worden. Verschillende TACO-rijders zijn nog in de race voor de titel in hun klasse. Om punten te pakken, moet er allereerst een finaleplaats bemachtigd worden. In de halve finale van klasse zeven bezorgt Gert-Jan de Weerd zichzelf een mooie startpositie in de finale door als tweede te finishen. Met wat geluk, omdat kopman en alleswinner Steve Otzer uitvalt met technische problemen en IJsbrand Dijkstra gediskwalificeerd wordt wegens een valse start. In klasse 2 ligt Arjan Nagel in de kwalificatie op een mooie vierde plaats, tot hij een pirouette maakt in een van de gladde bochten. Hij vecht zich echter weer naar voren en weet zich toch te plaatsen voor de halve finale. In die halve finale strandt hij helaas alsnog.

Daniël de Bone ligt op een mooie tweede plaats in zijn halve finale, tot hij een duw krijgt en achterstevoren op de baan belandt. Via de herkansing, die hij met gemak wint, plaatst hij zich alsnog voor de finale. Ook Maureen Ripperda moet via de herkansing de finale zien te bereiken in de jeugdklasse, maar dat is geen gemakkelijke opgave met zoveel rijders aan de start. Ze moet het onder andere opnemen tegen zowel haar geliefde als haar zwager. Ze rijdt een volle ronde op kop en finisht uiteindelijk heel knap als tweede. De beide heren plaatsen zich helaas net niet.

Wilton Wichers Schreur moet zich ook via de herkansing voor de finale zien te plaatsen, omdat het in de halve finale vandaag precies andersom is en Kaylee van Middendorp net voor hem het felbegeerde plekje verovert. Hij rijdt een spectaculaire herkansing, finisht als tweede en mag als laatste aansluiten bij de start van de finale. Herwin Bonhof weet zich in zowel klasse 2 als klasse 3 van een finaleplaats te verzekeren, maar hij ziet het somber in omdat zijn auto maar olie blijft lekken. In de halve finale van klasse 3 moet Sander Borgonje voor het eerst dit weekend enkele ronden iemand voor zich dulden, maar dat is uitsluitend te wijten aan een ruimschootse valse start van deze concurrent.

De eerste finale, die van klasse 7, begint meteen goed voor TACO. Gert-Jan de Weerd weet een zwaarbevochten en prachtige tweede plaats te bemachtigen. De finale van klasse 8, waar hij zich ook voor geplaatst heeft, slaat hij vervolgens over om zich volledig te kunnen richten op de afsluitende superfinale vanavond. De enige andere TACO-rijders die zich voor twee finales geplaatst hebben zijn Tobias Schulze en Herwin Bonhof. Bonhof eindigt alleen in klasse 2 in de prijzen, op een negende plaats. Schulze mag twee bekers mee naar huis nemen, hij eindigt op een knappe zevende (klasse 10) en achtste plaats (klasse X). In de finale van klasse 3 gaat Sander Borgonje de eerste ronden aan kop, maar dan breekt er iets af en is hij de controle over zijn auto kwijt. Robbert Beelen neemt dankbaar over en rijdt naar de overwinning, waarbij hij nog de nodige moeite moet doen om dappere achtervolger Bart-Jan Blaauw achter zich te houden. Sander Borgonje eindigt in de achterhoede, en lijkt hiermee zijn kansen op de Europokal-titel aanzienlijk verkleind te hebben. Beelen leidt nu het klassement.

De finale van klasse 1 verloopt voor de TACO-deelnemers eigenlijk soortgelijk als zaterdag. Nick Pelgrom kan zijn goede positie in het Europokal klassement helaas niet verdedigen door de heftige koprol van zaterdag. Alwin Bijsterbosch maakt acht ronden lang vele inhaalacties en Wilton Wichers Schreur en Kaylee van Middendorp hebben net niet genoeg vermogen voor een goede klassering. Bijsterbosch eindigt ook vandaag weer op een knappe vierde plaats. Daniël de Bone ten slotte rijdt een hele sterke finale, waarin hij vanaf de achterste rij moet komen gezien de plaatsing via de herkansing. Hij eindigt op een welverdiende zesde plaats.

Ook in de superfinale hebben de TACO-fans weer een rijder om voor te duimen en te juichen: Gert-Jan de Weerd heeft zich voor deze wedstrijd over 20 ronden geplaatst. Hij start dankzij zijn trainingstijd op een gunstige plaats voor veel andere sprinters, en begint meteen met het inhalen van zoveel mogelijk verlaagde kevers. Al snel rijdt hij op een tweede plaats, en het publiek langs de zijlijn schreeuwt hem naar de laatste kever die nog voor hem rijdt. Als hij er na een ronde of 13 net voorbij is geraasd, maakt hij een stuurfoutje bij het uitkomen van de bocht. Het kost hem helaas een eventuele overwinning, en hij verlaat de wedstrijd. Maar mooi was het wel! Winnaar van de superfinale wordt uiteindelijk equipe Schuurman-Blaauw.