Door Sam van Middendorp

Ook dit jaar stonden er ruim 20 deelnemers van TACO Terwolde aan de start van de Europokal in het Groningse Hoogkerk. Nieuwe namen als Aniek & Louis Ripperda, Paul Groters en Nico Kleinsmit, maar ook oud-kampioenen als Tobias Schulze, Sander Borgonje en Robbert Beelen. Het weer was goed en de kleibaan lag er prima bij, volop reden voor goede moed en hier en daar wat zenuwachtig ijsberen.

Zaterdag

Zoals wel vaker in de TACO-geschiedenis verliepen de zaterdagwedstrijden niet al te succesvol. Menig coureur leek het moment van pieken te bewaren tot zondag, de dag waarop de punten voor het kampioenschap zouden worden verdeeld. Voor Robbert Beelen en Maarten Klosters zat dat er niet meer in. Beelen viel, na een trainingsronde waarin hij de snelste tijd in zijn klasse noteerde, al na enkele ronden in de eerste wedstrijd uit met een kapotte motor. De onfortuinlijke Klosters brak in zijn finale op zaterdag zijn arm op meerdere plaatsen. Akelig nieuws, en twee van onze grootste kanshebbers vroegtijdig uitgeschakeld.

In klasse 3 neemt Sander Borgonje (3e trainingstijd) de koppositie over op het moment dat de Audi van Robbert Beelen het begeeft. Borgonje kwam noodgedwongen met een standaardbak naar Hoogkerk, omdat zijn aangepaste bak nog niet gereed was. Dat betekent dat hij het hele weekend op eieren moet rijden, om te voorkomen dat de bak bezwijkt onder het vermogen van zijn Audi. Dat gebeurt gelukkig niet, maar op zaterdag valt hij in de finale wel uit met een gebroken stuurkogel.

In klasse 1 rijdt Daniël de Bone naar een mooie 7e plek in de finale, op de hielen gezeten door de Honda Civic van Alwin Bijsterbosch, die zo langzamerhand als de koning van de inhaalmanoeuvres bekend staat. De enige vrouwelijke TACO-coureur dit weekend, Kaylee van Middendorp, slaagt er helaas niet in om dezelfde finale via de herkansing te bereiken. Dat lukt Louis Ripperda in de Jeugdklasse met een nodige portie geluk wel, maar eenmaal in die zwaarbevochten finale valt hij uit met een kapotte aandrijfas. Zijn zus Aniek rijdt wel weer voortreffelijk; ze mag aan het eind van de dag de beker voor de 7e plek ophalen. Ook in de finale van de Jeugdklasse Ruben Renssen, die dankzij een vierde plaats in de kwalificaties een mooie startplek heeft. Door een botsing in die finale verliest hij zijn vijfde plek en uiteindelijk zelfs zijn top 10 klassering.

Veel werd vandaag al in de eerste bocht beslist: dat Bert Bijsterbosch in zijn finale geen top 10 klassering haalde, dat Herwin Bonhof er – ondanks sterke stuurmanskunsten in de voorronden – niet in slaagde de finale te bereiken en dat Nick Pelgrom voor de verandering eens geen mooie startplek in de finale bemachtigde. Ook Chris de Weerd, Tobias Schulze en Paul Groters halen, ondanks hoopvolle voorronden, de finishlijn niet. Groters maakt dit weekend zijn Europokaldebuut en laat veel mooie acties en snelheid zien, maar zijn Buchl heeft nog last van kinderziektes. Dat geldt ook voor de Audi Sprinter van Schulze en de Spitznagel van Wilton Wichers Schreur. De laatste leerde zijn nieuwe auto gedurende het weekend steeds beter kennen, en bracht met zijn gretige optreden bij het publiek veel ooh’s en aah’s teweeg.

Zondag

Behalve aangenamer weer hadden veel TACO-coureurs ook meer geluk op zondag. In klasse 1 plaatsen Nick Pelgrom en Daniël de Bone zich zonder zichtbare moeite voor de finale. Alwin Bijsterbosch had er een overwinning in de herkansing voor nodig, maar mocht via die weg ook aansluiten in de finale. Drie TACO-coureurs aan start dus, de beste kaarten voor Nick Pelgrom met een startplek op de eerste rij. Hij pakt kopstart en gaat vervolgens 7½ ronde fier aan de leiding. Maar de Honda achter hem blijft het links en rechts proberen en gaat hem in de laatste meters uiteindelijk nipt voorbij. Een ietwat zure tweede plaats dus, maar een mooi uitgangspunt voor de rest van het kampioenschap. Daniël de Bone en Alwin Bijsterbosch tekenen net als gisteren voor de 7e en 8e plaats. Wat voor Bijsterbosch, die via de herkansing kwam, betekent dat hij deze finale maar liefst tien concurrenten gepasseerd is.

In klasse 7 staan er zelfs vier TACO-coureurs aan de start van de finale. Op de tweede rij Chris de Weerd en Paul Groters, daarachter Wilton Wichers Schreur en Nico Kleinsmit. Om met het goede nieuws te beginnen: de Weerd rijdt een uitstekende wedstrijd en komt knap als derde over de finish, Kleinsmit als 9e. Wichers Schreur kent een slechte start door een probleem met zijn versnellingen, waarna hij niet voldoende kan goedmaken voor een top 10 notering. Groters haalt helaas de finish niet, door een duw waarna hij in de greppel belandt.

Sander Borgonje doet in klasse 3 wat hij al zo vaak deed: de overwinning met groot vertoon van macht binnenhalen. En dat met de standaardbak! In dezelfde finale eindigt Herwin Bonhof op een 12e plek. Gerald Nooteboom haalt helaas de finale niet, hij is in de halve finale een van de slachtoffers van de eerste bocht waarin drie auto’s als waren zij synchroondansers naast elkaar en op de kop in de greppel belanden. In de Jeugdklasse weinig geluk vandaag: Louis Ripperda heeft het wederom aan de stok met zijn aandrijving, en Aniek verlaat de finale vroegtijdig omdat ze weet dat ze een valse start heeft gemaakt. Ruben Renssen rijdt als enige de finale wel uit, maar valt met een 11e plek net buiten de prijzen. De laatste TACO-prijs gaat vandaag naar Tobias Schulze: hij eindigt in de finale van klasse 10 op een nette 9e plek.

Het was al met al een spannend en leerzaam eerste Europokalweekend, afgesloten met een spectaculaire superfinale op zondagavond. De volgende krachtmeting is de thuiswedstrijd!

De volledige uitslagen vindt u hier.

Hoogkerk7

Hoogkerk6

Hoogkerk5

Hoogkerk4

Hoogkerk3

Hoogkerk1

Hoogkerk2

© Foto’s: Sjors Busscher.