Door Sam van Middendorp

We moesten er lang op wachten, de derde ronde van het Europokal kampioenschap 2015. Twee maanden bijna, maar dit weekend was het zover. Met veertien rijders sterk reisde de mooiste autocrossvereniging van Nederland af naar het Noord-Friese Menaldum.

Waar het weerzien met de vrienden en de aangename weersomstandigheden warm was, maar de kennismaking met de baan velen ietwat tegenviel. Niet de beloofde klei, althans geen klei naar de normen van Terwoldenaren. Wel een lang recht stuk, met ruime bochten. Er zit niets anders op voor de autocrossers dan hun grootste talent in te zetten: aanpassen aan de omstandigheden en gáán.

Zaterdag

In de eerste wedstrijd van de dag staat meteen een van TACO’s paradepaardjes aan start: Robbert Beelen. Hij wint vandaag al zijn drie manches, en staat daarmee op pole position in de finale. Ook nu pakt hij meteen de koppositie. Net als eerder vandaag wordt hij opgejaagd door Sander de Haan, die spectaculair rondrijdt in zijn MR2: alsof de duivel hem op de hielen zit. Wat onmogelijk leek maar in de laatste bocht toch gebeurt: de Haan passeert Beelen en trekt een laatste sprint naar de finishvlag. Beelen geklopt! Later verklaart hij dat de temperatuur van de interkoeler te hoog werd, waardoor hij zijn finale niet op volle snelheid af kon maken. In dezelfde finale behaalt Erik Tempert, die de hele dag al goed presteerde (4e, 5e en 6e in de manches), een mooie zevende plaats.

Zoals in elk wedstrijdverslag staat er tegenover elk mooi resultaat wel een pijnlijk pechgeval, maar vandaag is de bittere schade wel erg moeilijk te verdragen. Wesley Welgraven, die vorig weekend nog glorieus vijfde werd op het NK in Haarle, wordt in zijn eerste manche nog knap vierde vanaf de derde startrij. In de tweede manche zet hij zijn kever na enkele ronden aan de kant. Aan de zijlijn probeert men elkaar met gespannen gezichten gerust te stellen: het zal heus niet alweer iets motorgerelateerds zijn, kijk maar naar zijn lichaamstaal, het is vast iets onschuldigs. Niets is echter minder waar, de motor is – voor de derde keer dit seizoen – wel degelijk de bron van problemen. Het betekent einde oefening voor Welgraven, die de rest van het weekend moedeloos aan de zijlijn staat.

Bij de vorige Europokal kwam men op zaterdag niet meer toe aan het rijden van finales, en bleef het bij drie kwalificatiemanches. In Menaldum lukt het wel en dat is mooi, finales voegen toch meer beleving toe aan het ophalen van een beker. En er worden meer prijzen bij elkaar gereden vandaag. Piet van de Wetering, die na het ernstige ongeval in Terwolde vooral als doel heeft meters te maken en vertrouwen te hervinden, rijdt naar een degelijke zesde plek in klasse X.

In klasse 1 eindigen beide TACO-rijders die dit weekend de eer verdedigen naar een top 10 notering in de finale. Kaylee van Middendorp mag haar tweede Europokal beker ooit in deze klasse ophalen met een knappe achtste plaats en Nick Pelgrom een twee keer zo grote: hij wordt vierde en trakteert zichzelf daarmee op de eerste startrij op zondag.

De laatste finale waarin TACO-rijders aan de start staan is die van klasse 7. Een indrukwekkend startveld met alle grote namen, waartussen Equipe de Weerd/de Weerd (Chris aan zet), Paul Groters en Wilton Wichers Schreur. Kampioenskandidaat Chris de Weerd moet al snel afhaken met een kapotte bril. Paul en Wilton rijden beiden midden in het veld en proberen nog wat plekjes te winnen, totdat Paul in de bocht een koprol maakt. De finale wordt stilgelegd en na de herstart wint Wilton nog een plekje om uiteindelijk naar volle tevredenheid als zevende te finishen.

Zondag

Het was al laat zaterdagavond in de feesttent toen de heer Beelen de verslaggever aan haar mouw trok en vroeg: zullen we de uitslag van morgen alvast in je boekje noteren? Zo geschiedde en even later stond er in tamelijk onnuchter handschrift: “Zondag. Robbert Beelen: 1.” Toen het notitieboek de volgende ochtend na de eerste serie open werd geslagen om de uitslagen te noteren, bleek dus dat de juiste er al stond. Niet veel later echter wordt Robbert Beelen omgeroepen en blijkt hij – het liefst verpakten we dit mooier om imagoschade te voorkomen – een te hoog alcoholpromillage te hebben om aan de tweede manche te mogen beginnen. Helaas, einde dag voor hem.

Namens TACO aan de start in klasse 2: Robbert Kluin, Herwin Bonhof, John Koerhuis en Frank van Veen. Alle vier presteren ze prima dit weekend, maar klasse 2 is de meest volle klasse en het verdienen van een finaleplek is daarmee al een flinke opgave. Van Veen sneuvelt in de halve finale met een koprol, Koerhuis en Bonhof weten zich niet bij de vereiste eerste negen te plaatsen. Robbert Kluin doet dat wel en mag starten in de finale. Hij finisht daarin helaas net buiten de top 10.

Aniek Ripperda rijdt op zaterdag niet in haar eigen auto en wordt zo moedeloos van de auto die haar is voorgeschoteld dat vader Dinant op zaterdagavond haar eigen, vertrouwde NK-auto komt brengen. Dat betekent echter wel dat ze vanaf de laatste startplek moet starten op zondag, waarmee het behalen van de finale geen gemakkelijke opgave is in de altijd volbezette Jeugdklasse. Ze rijdt echter een uitstekende kwalificatie met ze diverse mooie inhaalacties, waardoor ze zichzelf beloont met een finaleplek. Daarmee is het doel van vandaag behaald. Een top 10 notering zit er echter net niet in, ook Aniek finisht buiten de prijzen.

Het beste resultaat van de dag is voor een van TACO’s meest constante presteerders: Nick Pelgrom. Vanaf de start ligt hij in het gedrang van MR2’s op plek 5 en hij weet gedurende de finale nog twee plaatsen naar voren te rijden. Ook de tweede plaats komt steeds meer in zicht, Nick komt heel dichtbij de razendsnelle Equipe de Haas Kerstens en is er in de chicane zelfs heel even voorbij. Maar daar is dan al de finishvlag en hij gaat als derde over de streep. Erg mooie podiumplek wederom! In dezelfde finale is Kaylee van Middendorp wel gestart, maar met slecht zicht en afleiding door een flinke koprol vlak naast haar belandt ze in volle vaart op de greppel in de eerste ronde.

In de finale van klasse X maakt Piet van de Wetering een valse start, waardoor zijn 11e plaats niet meetelt. Al met al is hij echter wel tevreden over het weekend: veel meters gemaakt en zonder kleerscheuren alle wedstrijden doorgekomen. Die ervaring kan weer mee naar de volgende Europokal, die (al durven we niet meer zo goed op de berichtgeving te vertrouwen) als het goed is een geschiktere baan is voor zijn auto – en daarmee voor de meeste TACO-bolides.

De finale van klasse 8 verloopt niet al te gunstig voor Wilton. Hij beleeft een korte finale, in zijn eigen woorden: ‘Met de eerste 5 mee vanaf de 3e rij. In het spoor van de koploper blijven rijden. Dacht dat de bocht er al was en helaas de greppel over.’ Jammer, want de kwalificatie die hij eerder vandaag neerzette was uitstekend: hij reed in de eerste bocht helemaal buitenom naar voren en een paar ronden later in volle vaart zo om Jeremy Vandergeeten heen in de strijd om de derde plaats. Paul finisht wel, als tiende!

Gelukkig volgt een tweede kans in de finale van klasse 7. Met in die finale ook Chris de Weerd op de eerste startrij en daarmee voor hem een reële kans de koppositie in het klassement over te nemen. De zware, hobbelige zandbaan is niet in zijn voordeel maar hij weet er een vierde plek uit te slepen en doet daarmee wat hij van plan was te doen: Equipe de Weerd/de Weerd staat met nog twee wedstrijden op de agenda op de eerste plek in het klassement van Klasse 7! Ook Paul en Wilton vallen in deze finale in de prijzen. Een mooie zesde plek voor Paul en een negende voor Wilton.

In de Superfinale helaas geen TACO-rijders aan de start deze keer. Het was ze zo gegund, maar het zat er niet in dit weekend. We blijven erop vertrouwen dat het beste nog moet komen! Overigens reed er zelden een coureur zo onbedreigd in 20 ronden naar de Superfinale-overwinning als Jan van Orshaegen vandaag. Gevolgd door Frankie Schatteman op een tweede plek en een razendsnelle Ysbrand Dijkstra op plek 3.

Nanda Snippe: dank voor het mogen gebruiken van de mooie foto’s!

11880408_633719270101770_3442992151391300458_n 11892277_633719210101776_4825274681064169070_n11947650_633718916768472_3567550366880371764_n 11951909_633719173435113_9133467209355879788_n 11953012_633719473435083_359106738058114314_n 11954802_633719863435044_1641088354953768534_n

11903700_633719656768398_8992355394519808432_n