Het zit erop! De eerste editie van TACO Masters of Autocross ligt achter ons. Zo lang naartoe gewerkt, zo ons best op gedaan. Een evenement dat aanvoelde als gewaagde gok. Weliswaar een gok vanuit het vertrouwen dat voorgaande edities als visitekaartje konden dienen, maar toch voelde het écht als een eerste keer.

Zou er wel voldoende animo zijn? Het gevaar bleek niet in het enthousiasme en de toestroom van de deelnemers te liggen. Alle klassen waren ruimschoots gevuld, met 78 inschrijvingen in klasse 2 als hoogtepunt. Het gevaar zat in die ene factor die we nooit in de hand hebben: de weersomstandigheden.

Maar in de eeuwige strijd tussen autocrossers en het weer, wonnen eerstgenoemden uiteindelijk de slag van dit weekend. Voor de coureurs betekende het nogal wat uitdaging, op een baan die elke tien minuten alweer om andere keuzes vroeg. Maar – zo achteraf gezien – maakten de volharding en veerkracht die letterlijk kwamen bovendrijven, het juist tot een onvergetelijke eerste editie van TACO Masters of Autocross.

Grote winnaar van de eerste editie werd Mervin Klaassen uit Goes. De NK-rijder won alles wat er maar te winnen viel: de Cupfinale op zaterdag, twee finales op zondag én hij reed onbedreigd naar de overwinning van de Superfinale. Wat een machtsvertoon! Dat geldt minstens net zozeer voor de onbetwiste TACO-winnaar van het weekend: Sander Borgonje. Ook hij won bijna alles wat er voor hem te winnen was: alle kwalificaties, de Cupfinale en de finale, alleen in de 20 ronden tellende Superfinale moest hij de strijd staken.

Zoveel rijders, zoveel verhalen. Namens TACO stonden dit weekend maar liefst 36 coureurs aan de start. Onmogelijk om het allemaal op papier te zetten zonder in de laatste alinea nog exact nul lezers over te hebben, maar hierbij een dappere poging.

Klasse 1

Rick van Uden – Kaylee van Middendorp – Ronald & Alwin Bijsterbosch – Marcel van Toorn – Daniël Hutten – Daphne van Bussel – Nick Pelgröm – Ronald Vosselman – Kevin Roeterdink – Marc Overmaat

DSC_0898

Dat TACO-coureurs zich thuis voelen op de eigen baan, is al vele malen overtuigend aangetoond. Ook dit weekend deden in klasse 1 (34 inschrijvingen) Nick Pelgrom, Ronald & Alwin Bijsterbosch, Kaylee van Middendorp, Rick van Uden en Marcel van Toorn steeds in de voorhoede mee. Nick moet na vier geweldige wedstrijden helaas vroegtijdig opgeven door een kapotte oliepomp, maar de overige vier staan op zondag allemaal in de finale. De pas 20-jarige Rick van Uden rijdt daarin, toch wel verrassend, naar de kop van de wedstrijd. Deze houdt hij foutloos enkele ronden vast en dat levert een erg mooie thuisoverwinning op! Een jongeman om in de gaten te houden de komende jaren. Equipe Bijsterbosch volgt op een keurige 5e plaats, Marcel van Toorn vlak daarachter als 6e en Kaylee van Middendorp finisht – na een pirouette door geduw en chaos bij de start – toch nog als 9e.

Klasse 2

Gerald Nooteboom – Jeffrey de Haan – Nick Pelgrom – Frank van Veen – Marcel van Toorn – Herwin Bonhof – Rick Rinkema – Daniel Hutten – Ferry Kats – John Koerhuis – Daimy Mulderij – Adriaan Grandia

DSC_0481

Beste TACO-rijder in klasse 2 dit weekend is Gerald Nooteboom. Hij rijdt steeds voorin mee, maar kan het uiteindelijk helaas in de finales niet verzilveren door materiële pech. Zelf zegt hij vooral lekker gereden te hebben, met een stuk minder stress en druk dan op het NK waar hij ook aan deelneemt.

De overige TACO-rijders presteren helaas niet stabiel genoeg voor de (met 78 inschrijvingen zwaarbevochten) finaleplekken, maar het plezier is er bij de meesten niet minder om. Hier blijkt dan ook het grote voordeel van het nieuwe concept: ook als je niet voorin meedoet kun je zes wedstrijden rijden in een weekend. De wisselende weersomstandigheden en de bijbehorende uitdagingen op de baan zorgden ervoor dat het vele rijden niet kon gaan vervelen…

Klasse 3

Sander Borgonje – Robbert Beelen – Dirk-Jan Gorter – Gerald Nooteboom – Daimy Mulderij – Anton Ham – William Krijt – Dagmar van Toorn – Willem Mulder

DSC_0001In klasse 3 (51 inschrijvingen) zijn de ogen natuurlijk het hele weekend gericht op Sander Borgonje en Robbert Beelen, die de hoge verwachtingen waarmaken en beiden alle zes (!) hun kwalificatiewedstrijden winnen. Sander wint bovendien zowel de Cupfinale op zaterdag als de finale op zondag op indrukwekkende wijze en blijkt volstrekt onverslaanbaar op zijn thuisbaan. Op de beslissende momenten laat de bolide van Robbert het helaas afweten. Hij valt tweemaal uit, in de finale op zondag met fikse motorschade. Dat wordt nog even hard werken tot het volgende NK, waar we ons nu alweer op de strijd tussen deze twee verheugen.

Maar ook achter de twee oppermachtige heren gebeurt genoeg. De zwarte Audi van Dirk-Jan Gorter komt in de loop van het weekend steeds beter tot z’n recht, met een tweede plek achter Borgonje in de finale als beloning. Op plek 5 volgt Erik Tempert en op plek 13 Gerald Nooteboom, bij wie na een uitstekend weekend in de finale helaas een wiel afbrak.

Klasse 4

Louis Ripperda – Mike Uenk – Ruben Renssen – Danique van Uden

DSC_0355

In de Jeugdklasse (28 inschrijvingen) hebben Ruben Renssen en Danique van Uden bovengemiddeld veel pech. Net als voor Mike Uenk, die wel veel meters maakte, blijft de finale dan ook buiten bereik. Dankzij een sterk optreden op zaterdag (een 2e plek en twee 5e plekken) plaatst Louis zich wel, maar de pech die hij zondagmiddag al had blijkt in de finale nog niet voldoende verholpen te zijn en hij valt uit in de eerste ronde. Jammer, want het hele weekend liet Louis zien een echte specialist op de gladde klei te zijn.

Klasse 5 & 6

Wesley Welgraven

DSC_0946

Als er regen valt stappen de meeste autocrossers met lichte tegenzin hun auto in, maar er zijn een paar uitzonderingen… mannen die juist op de gladde klei hun stuurmanskunsten willen laten zien. Wesley Welgraven is er zo eentje. Op zaterdag rijdt hij zes uitstekende wedstrijden in klasse 5 en 6, waarmee hij zich in beide klassen ruimschoots voor de Cupfinale plaatst. Daarin rijdt hij hard naar voren en neemt al snel de koppositie in. In ronde 7 wordt hij voorbij gevlogen door Frankie Schatterman, maar daar blijft het bij. Een mooie tweede plaats is een feit!

Na een paar glibberige manches op zondag, slaat dan alweer het noodlot toe. Veel rook en meteen is duidelijk dat het goed mis is. Het is de motor die, net als vorig jaar in Terwolde, een bruut einde aan het zo intens beleefde rijplezier maakt.

Klasse 7

Paul Groters – Wilton Wichers Schreur

DSC_0397

Die paar series rijplezier zijn Wilton Wichers Schreur helaas niet eens gegund. Na maanden van hard werken om de bolide speciaal voor deze wedstrijd gereed te maken, staat hij al na enkele meters langs de kant met een gat in de motor. Een zuur moment, maar zoals de coureur zelf zegt: ‘van elke tegenslag word je sterker en ik kom altijd terug.’

Paul heeft wel een goede zaterdag, hij rijdt zijn kwalificaties zo goed (driemaal 2e) dat hij mag deelnemen aan de Cupfinale. Hierin eindigt hij als achtste. Op zondag gaat het minder voorspoedig, door pech en schade in de eerste en derde kwalificatie zit de finale er helaas niet meer in.

Klasse 8

Gert-Jan de Weerd – Paul Groters

DSC_0367

Wonderlijk: hoe de combinatie Gert-Jan en zijn nieuwe bolide dit seizoen tot nu toe bepaald niet gelukkig was, maar dit op de thuisbaan opeens helemaal anders is. Hij pakt kopstart in klasse 8 (38 inschrijvingen), rijdt een paar ronden voorop tot Sven Prinsen voorbij raast, maar komt dan knap als tweede over de finish. Mooi om te zien dat het er dus wel in zit. Hopelijk geven de wedstrijden van zaterdag vertrouwen voor het volgende NK op de klei, want na een paar ronden Cupfinale is het al voorbij met de pret: Gert-Jan strandt met een aantal andere rijders in de bocht, waarna een andere auto achterop rijdt. Het resultaat: een scheef achterrek, een kapotte luchtfilterbak en einde weekend.

Klasse 9

Arjan Nagel – Tobias Schulze – Bert Bijsterbosch

DSC_0236

In klasse 9 (36 inschrijvingen) drie TACO-coureurs aan de start, die het gehele weekend in wisselende volgorde over de finish komen. Meestal net buiten de top 3, maar wel steady en met enkele uitschieters naar voren. Aan het eind van dag 1 is het Arjan Nagel die de beste papieren heeft met een 11e plek in de tussenstand. Op zondag klimt hij zelfs naar plek 5, wat hem een mooie startplek in de finale oplevert. Ook Bert en Tobias mogen deelnemen aan de finale, maar starten daarin wat verder naar achter. Arjan rijdt een prima finale waarin hij die 5e plek kan vasthouden. Door afmeldingen van anderen mag hij daarmee zelfs deelnemen aan de Superfinale. Een kans waar hij ontzettend blij mee is en waarvan hij optimaal profiteert met een 7e plek!

In de finale gaat Tobias Bert in de eerste bocht voorbij en hij rijdt naar een 9e plek. Bert eindigt net buiten de top 10 op plek 11.

Klasse 10

Dinant Ripperda

DSC_0455

Dinant Ripperda beleeft geen uitzonderlijk weekend met zijn bolide in Klasse 10 (29 inschrijvingen). Of het de (volgens het nageslacht) rijkelijk aanwezige zenuwen zijn of andersoortige problemen, Dinant slaagt er in de meeste kwalificaties niet in naar voren te rijden. Aan het eind van dag 1 vindt hij zichzelf terug op plek 19, waarna hij er op zondag nog in slaagt na zes manches te klimmen naar plek 11 (met onder andere een mooie 2e plek op een spekgladde baan). Hier blijft het echter bij, geen finaleprijzen voor hem deze keer.

Bekijk hier alle uitslagen.

Meer foto’s vind je op onze facebook-pagina.