Over onze vereniging

De Terwoldse Autocross Organisatie (TACO) is opgericht in 1976. Toon Hagen, Jan Martens en Jan Lubbers waren enthousiaste autocrossers. Zij reden altijd mee bij wedstrijden, maar waren niet aangesloten bij een club. Toen dat verplicht werd gesteld, besloten zij een vereniging op te richten: TACO was geboren.

Een vereniging was verplicht eenmaal per jaar een wedstrijd te organiseren. Die eerste wedstrijd werd in de Wilpse Achterhoek gehouden. Er deden 150 autocrossers mee, verdeeld over drie klassen. Drie jaar later werd voor het eerst in Terwolde gestart. Dit is sindsdien de thuishaven van TACO.

Rood en wit

De TACO-kleuren waren in eerste instantie oranje en groen, maar met de tijd veranderde ook dit. Het werden later blauw en wit en nu zijn het al vele jaren de kleuren rood en wit, sinds 2006 met de inmiddels bekende blokjes.

Zo’n 25 jaar geleden, gingen alle (ongeveer 15) TACO-rijders elke zondag naar de autocross. ‘s Ochtends werd er vroeg opgestaan, werd er brood gesmeerd en vertrokken richting ‘de schuur’ in Twello. Daar verzamelden de rijders dan met hun gezinnen en de crossauto op de aanhanger achter de auto. In colonne werd er naar steeds weer een andere wedstrijd gereden. Daar aangekomen werd de beroemde ‘TACO tent’ gezamenlijk opgebouwd en gingen vrouwen en kinderen daar op hun campingstoeltjes zitten met een koelbox vol proviand. De mannen bereidden zich zenuwachtig voor op het rennerskwartier en konden zich er pas na hun eerste wedstrijd toe zetten een broodje te eten.

Sr. en Jr.

Er waren destijds ongeveer tien TACO-kinderen. In het begin hielden ze zich vooral bezig met zandkastelen bouwen en knikkers kleien, maar al heel snel werden de wedstrijden nauwlettend gevolgd. Als een van de ouders moest rijden, stonden ze allemaal in de tent aan het hek. De TACO-rijders werden naar de finish geschreeuwd en iedereen was dolblij als een van de vaders won. En natuurlijk droomden ze er allemaal van om ooit zelf een keer mee te rijden…

Inmiddels is dat bij de meeste het geval. Jonge TACO-rijders als Wilton Wichers Schreur, Kaylee van Middendorp, Mike Uenk, Bart Bijsterbosch, Senna en Finn Bijsterbosch, Louis en Aniek Ripperda, Mark de Bone, Luke Boevenbrink, Joyce Oonk, Nick van Mourik en Melle en Myrthe Knegt kregen autocross allen met de paplepel ingegoten, en hebben het stokje inmiddels van hun ouders overgenomen.

Kampioenen

Ondertussen heeft TACO Terwolde al vele kampioenen voortgebracht. Harm Roetert, Henk Ripperda, Daniël de Bone en Nick van Middendorp sleepten allen het Nederlands kampioenschap al minimaal een keer binnen. Het lijstje met Europokal kampioenen is nog langer: Tobias Schulze (2x), Nick Pelgrom, Hans Hoegen, Robbert Beelen, Dinant Ripperda en Nick van Middendorp mochten zich allemaal Europokal kampioen noemen. De meest recente titels zijn binnengesleept door Wesley Welgraven en Mike Uenk.

Met de jaren is TACO van 16 naar meer dan 50 rijders gegroeid en staat de nieuwe generatie kinderen alweer tegen het hek. Als je aan de gemiddelde peuter op het rennerskwartier vraagt wat hij later gaat doen, is het antwoord altijd ‘crossen!’. Niet alleen binnen onze vereniging is er veel veranderd, maar de hele autocrosswereld is veranderd; alles is vele malen groter en professioneler geworden.

Ook de jaarlijkse autocross in Terwolde is steeds groter is geworden: inmiddels is het een internationale wedstrijd met jaarlijks meer dan 800 inschrijvingen. Waar vroeger voldoende ruimte was op 3 hectare grond, is er nu al zo’n 15 nodig. Om zo’n weekend in goede banen te leiden, zijn er veel vrijwilligers nodig. Gelukkig is TACO een grote vereniging en is het ons als één grote familie tot nu toe elk jaar weer gelukt een prachtig evenement neer te zetten.